aveti o intrebare ? Click aici pentru a posta intrebarea
mesajele se vor publica imediat dupa formularea raspunsului.
Va multumim pentru intelegere

Titlu: daca am dreptul la pensionare de la: todea viorel din manastireni nr 203 jud.cluj | data: 2014-11-27
Intrebare:am revenit,anul nasteri 1955 03 29,am fost angajat la SMA HUEDIN inanul1972 am 22ani lucrati grupa2 ,am 2aniscoala de Maistri la ff am2ani lucratilaEMC CAPUS 6luni ca vizator la cooperatia de consum Manastireni,armata 1an si 8luni din anul 2000 si pina in prezent 2014 sofer pe masina de pompieri la Primaria MANASTIRENI,va multumesc pentru intelegere.

Raspuns:Buna ziua,
Pentru cei 22 ani lucrati in grupa a II a de munca, varsta standard de pensionare ( in cazul dvs. 65 ani) se reduce cu 5 ani, daca incadrarea in grupa superioara de munca este corecta, ati lucrat 100% din timp in aceste conditii si ati realizat stagiului complet de cotizare prevazut de lege, respectiv 35 de ani.


Titlu: intrebare ? de la: Pop Viorel din Cluj-Napoca | data: 2014-11-27
Intrebare: Va multumesc pentru raspunsul promt, dar vreau sa stiu la pensia de invaliditate gradul III ce procent voi primi din pensia calculata avand in vedere ca pot lucra cel mult 4 ore/zi.(la care voi renumta).
Raspuns:Buna ziua,
Cuantumul pensiei de invaliditate nu se acorda procentual .Doar la persoanele beneficiare de pensie de urmas cuantumul pensiei se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinatorul decedat in functie de nr.de urmasi.


Titlu: transer cupon pensie de urmas de la: crisan gina din cluj napoca | data: 2014-11-27
Intrebare:buna ziua,sunt tutorele unei persoane interzise pt care in 2010 am solicitat calcularea unei pensii de urmas(la data respectiva fiind doar curator),atunci am cerut ca pensia de urmas sa fie virata in cont bancar deschis la o banca,pana aici totul a fost in regula,am primit decizia de recalculare a pensiei de urmas decizie cu nr.253179 din 09.09.2010 ,pensia a fost virat in cont bancar dar ulterior doarece nu s-a putut face sucesiunea dupa defuncti doar daca se punea succesorul sub interdictie(este o persoana cu retard mintal).S-a dat decizia de interdictie cu nr.10762 din 21.06.2011 in urma careia am fost numita tutore decizie cu nr.31 din 13.01.2012 pana aici din totul in regula,dar in 23.09.2014 cu nr. de inregistrare 46152-28429 am depus o cerere la dvs prin care ceream sa se puna in functiune tutela sa-i vina cuponul de pensie la adresa mea de domiciliu iar banii sa continuie sa-i fie virati in contul bancar deschis pe numele ei.am anexat copii dupa: cupon pensie,c.i. a beneficiarului,c.i. a mea,sentinta de interdictie,dispozitie de tutela,extras de cont bancar,am primit raspuns favorabil in data de 24.10.2014 versiune dosar v1/cnpp/10.10.2014.in data de 26.11.2014 am primit vizita postasului si spre surprinderea mea nu am primit doar cuponul de pensie ci si banii,care dupa cum am specificat si in cerere am dorit sa ii fie virati in contul bancar,mentionez din nou am atasat cererii catre dvs si contul bancar.intrebarea mea este :cum se poate corecta aceasta greseala umana fara a mai fi necesara vizita mea la ghiseul dvs.cu multumiri,gina crisan
Raspuns:Buna ziua,
Avand in vedere ca titularului de pensie i s-a instituit curatela, pensia nu mai poate fi virata in contul persoanei puse sub interdictie, ci trebuie deschis un cont pe numele curatorului, respectiv pe numele dvs.
In vederea virarii pensiei in cont aveti nevoie de urmatoarele documente: cerere tip ( o gasiti la xerox-ul din cladire sau o puteti descarca de pe site-ul nostru de la sectiunea formulare), extras de cont bancar, copie decizie de pensie. Actele se pot depune la Registratura institutiei noastre ( Ghiseul nr.14) in fiecare zi de luni pana vineri intre orele 08,00-13,00 sau le puteti trimite prin posta cu confirmare de primire . Pana la clarificarea situatiei pensia o veti primi prin mandat postal la adresa de domiciliu.


Titlu: multumiri de la: crisan gina din cluj napoca | data: 2014-11-27
Intrebare:multumesc pt raspunsul promt,dar sunt tutore nu curator iar contul este deschis pe numele ei si imputernicit pe cont sunt eu,iar anual eu trebuie sa dau dare de seama pt banii persoanei interzise,la autoritatea tutelara iar daca contul trebuie deschis pe numele meu nu este ok pt ca nu arata ca sunt banii ei,cred ca ma incurc in ai mei si ai ei.deci titularul de cont trebuie sa fie beneficiarul pensiei iar imputernicita eu asa se poate?daca nu sa stiu ca sa imi dea solutia autoritatea tutelara.pana nu am schimbat adresa asa intra pensia in contul deschis la banca pe numele ei si imputernicita eu tutorele.cu multumiri gina crisan
Raspuns:Dvs. sunteti reprezentantul legal al unei persoane puse sub interdictie in baza unei Sentinte Civile data de Judecatorie. Ne mentinem punctul de vedere exprimat in raspunsul anterior cu mentiunea ca aveti posibilitatea sa va deschideti un cont bancar in care sa va fie virata doar pensia persoanei pe care o reprezentati.

Titlu: Ajutor de inmormantare de la: Tise Alexandra din Huedin | data: 2014-11-26
Intrebare:In cazul decesului fiului unei pensionare,care a locuit cu mama lui si nu era asigurat, a avut varsta de 52 de ani in momentul decesului, a fost intretinut de mama lui, se poate beneficia de ajutor de inmormantare de care mama pensionara?
Raspuns:Ajutorul de cedes se acorda doar daca persoana decedata era asigurata in sistemul public de pensii sau era pensionar. Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
Membru de familie aflat in intretinerea titularului, in sensul legii, poate fi:
• sotul/sotia;
• copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, copiii indiferent de varsta, aflati in intretinere, daca au devenit inapti pentru munca din cauza starii de sanatate inainte de implinirea varstei de 18 ani, respectiv 26 de ani;
• parintii si bunicii oricaruia dintre soti.


Titlu: pensie de la: radu vasilica din cluj | data: 2014-11-26
Intrebare:buna ziua
sunt nascuta pe 31 dec.1955 .stagiu de cotizare realizat 36 ani.am lucrat in grupa II 100/% 6ani si 7 luni.cind pot iesi la pensie?

Raspuns:Buna ziua,
Pentru cei 6 ani lucrati in grupa a II a de munca, varsta standard de pensionare ( in cazul dvs. 60 de ani si 3 luni) se reduce cu 1 an, daca incadrarea in grupa superioara de munca este corecta si ati lucrat 100% din timp in aceste conditii, dar si in conditiile realizarii stagiului complet de cotizare prevazut de lege, respectiv 30 de ani şi 3 luni.
Astfel, daca datele furnizate de dvs.sunt corecte, apreciem ca ati putea solicita acordarea drepturilor de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 59 ani si 3 luni.


Titlu: intrebare de la: Pop Viorel din Cluj-Napoca | data: 2014-11-26
Intrebare: Buna ziua!
Sunt nascut in 1952.12.28,cu data de 01.12.2014 am primir decizia medicala de invaliditate gr.III.,am o vechime de munca de 39 ani si 4 luni fara armata. Va intreb care pensie este in avantajul meu de boala sau anticipata partial?

Raspuns:Buna ziua,
Legislatia in vigoare prevede un sistem de calcul al pensiilor, pe puncte, care ia in considerare veniturile salariale realizate in intreaga activitate. Astfel, se calculeaza succesiv punctajul lunar, anual si mediu anual. Punctajul lunar reprezinta raportul dintre salariul brut lunar individual (inclusiv sporurile si adaosurile) si salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica si Studii Economice. Punctajul anual se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv. Suma punctajelor anuale realizate in perioada de cotizare, raportata la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut de lege, reprezinta punctajul mediu anual. In final, cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual cu valoarea unui punct de pensie.
Asadar, indiferent de categoria de pensie, cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie din anul deschiderii drepturilor.
In consecinta, acest sistem de calcul al pensiilor pe puncte, care ia in considerare veniturile salariale realizate in intreaga activitate, face imposibila formularea unor estimari asupra cuantumului pensiei.


Titlu: recalculare pensie de la: Mariana Csegezi din cluj napoca | data: 2014-11-26
Intrebare:Buna ziua.Revin pt noi lamuriri sau daca nu este posibil va rugam indicati-ne un birou la care sa ne adresam. Spunea-ti ca"
Sumele incasate de personalul didactic pentru plata cu ora nu au facut parte din baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, prin urmare nu sunt luate in calcul la stabilirea sau recalcularea drepturilor de pensie" Mentionez ca orele lucrate sunt dupa primirea deciziei de pensionare si in fiecare luna s-au retinut contributiile sociale catre stat. Cum este posibil ca acestea sa nu fie luate in considerare? Atunci de ce obligatia angajatorului de a retine acesti bani? S-au nu trebuiau retinuti!

Raspuns:Buna ziua,
Pensia se recalculeaza doar daca din sumele obtinute s-a retinut si virat contributia de asigurari sociale ( pensii). Daca din aceste sume s-a retinut de catre angajator impozitul si contributia de asigurari sociale de sanatate, nu si contributia de asigurari sociale, pensia nu se poate recalcula. Pentru mai multe detalii adresati-va angajatorului la care v-ati desfasurat activitatea.
Pentru perioada lucrata dupa 01.04.2001, puteti cere de la institutia noastra un stagiu de cotizare. In acest sens aveti nevoie de Anexa 9 ( o gasiti la xerox-ul din cladire sau o puteti descarca de pe site-ul nostru de la sectiunea formulare) si o copie dupa C.I./B.I. Aceste documente le puteti depune la Registratura institutiei ( Ghiseul Nr.14) de luni pana vineri intre orele 08,00-13,00.


Titlu: RECALCULARE PENSIE de la: BRIA ILISIE LUCIAN din CLUJ NAPOCA | data: 2014-11-26
Intrebare:Prin decizia nr. 263304 din 03.09.2014, mi s-a modificat valoarea punctului de pensie, plata drepturilor incepand a se face cu data de 01.06.2014. Pe cuponul de pensie nu a aparut modificarea nici pana in luna Noiembrie.
Cu stima,

Raspuns:Buna ziua,
Prin Decizia nr.263304 din 03.09.2014 pensia dvs. s-a recalculat cu perioada lucrata dupa pensionare , punctajul mediu anual crescand de la 2,21392 puncte la 2.26405 puncte, drepturile fiind acordate incepand cu data de 01.06.2014. Decizia a fost comunicata la plata pentru luna noiembrie 2014, cand v-au intrat in cont atat pensia majorata urmare a noului punctaj mediu anual cat si diferentele aferente dintre pensia incasata si pensia cuvenita . Pentru edificare va rugam sa urmariti prin comparatie taloanele de pensie din lunile octombrie si noiembrie.


Titlu: Adeverinta stagiu de cotizare de la: Hegedus Adriana din Floresti, Cluj | data: 2014-11-26
Intrebare:Buna ziua,
Pentru întocmirea dosarului pentru indemnizatie de creștere a copilului am nevoie de o Adeverinta privind stagiul de cotizare pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului. Va rog sa-mi Spune-ți ce acte trebuie sa depun la Casa de Pensii pentru eliberarea adeverinței, cărui ghiseu trebuie sa ma adresez? Menționez ca mi-am desfășurat activitatea in loc. Cluj-Napoca. Multumesc!

Raspuns:Buna ziua,
Pentru eliberarea stagiului de cotizare aveti nevoie de o cerere tip- Anexa 9 ( o gasiti la xerox-ul din cladire sau o puteti descarca de pe site-ul nostru de la sectiunea formulare) si o copie dupa cartea de identitate. Aceste documente le puteti depune la Registratura institutiei ( Ghiseul Nr.14) de luni pana vineri intre orele 08,00-13,00.


Titlu: copie decizie de pensie de la: Kosztin Ana din Gyöngyös- Ungaria | data: 2014-11-26
Intrebare:Stimate Sef Birou!
In data de 06.11.2014 v-am trimis toate actele necesare pentru o copie a deciziei de pensie. Nici pana acum nu am primit nici un raspuns. Mai aveti nevoie de ceva? Cam cat timp mai dureaza pana primesc copia?

Va multumesc pentru ajutor
Cu stima
Kosztin Ana

Raspuns:Buna ziua,
Va rugam sa postati intrebarea pe office@pensiicluj.ro.


Titlu: contestatie de la: torok berci din cluj | data: 2014-11-26
Intrebare:buna ziua,am primit decizia de pensionare pe 20,11.2014 si doresc sa contest rezultatul .ce trebuie sa fac
Raspuns:Buna ziua,
Conform dispozitiilor Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, contestatia impotriva deciziei de pensie emisa se depune in termen de 30 de zile de la data comunicarii, la casa teritoriala de pensii emitenta.
Contestatia trebuie sa contina obligatoriu urmatoarele elemente: datele de identificare, sintagma " contest decizia de pensie nr..... din data de .....", data comunicarii deciziei si motivele contestatiei.Contestatia astfel formulata insotita de copia deciziei de pensie si copie dupa cartea de identitate , se poate depune la registratura institutiei noastre ( Ghiseul nr.14) de luni pana vineri intre orele 08,00-13,00.


Titlu: indice de corectie de la: Salagean Mariana din CLUJ Napoca | data: 2014-11-25
Intrebare:Buna ziua, Sunt pensionara din 1 iulie 2012. Conform Deciziei Curţii Constituţionale nr.437 din 29 octombrie 2013, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.685 din 7 noiembrie 2013, decizie general obligatorie, prin care Curtea a constatat că persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 - 22 ianuarie 2013 beneficiază de aplicarea indicelui de corecţie reglementat de art.170 din Legea nr. 263/2010 începând cu data de 1 ianuarie 2013"

ma incadrez in aceasta reglementare? Cum se obtin sumele rezultate in urma recalcularilor? in mod automat, sau se solicita in scris la Casa de Pensii?
Multumesc anticipat

M Salagean

Raspuns:Buna ziua,
Va rugam sa ne comunicati nr.dosarului de pensie , impreuna cu informatiile mai sus furnizate.


Titlu: indemnizatie de la: tofan ion din cluj napoca | data: 2014-11-25
Intrebare:buna ziua va rog frumos sami spuneti cind incepeti sa dati transa a 3 aoug 532010 pt revolutionari va multumesc
Raspuns:Buna ziua.
Sumele restante se vor acorda in cursul lunii decembrie 2014.


Titlu: indice corectie de la: Salagean Mariana din Cluj napoca | data: 2014-11-25
Intrebare:Buna ziua,
Multumesc pentru informatii
Am dosarul de pensionare nr 281787/18 oct 2012

multumesc

M Salagean

Raspuns:Buna ziua.
Conform dispoziţiilor Deciziei CCR nr.437 din 2013, publicată în Monitorul Oficial din 07.11.2013 şi O.U.G. Nr.113/2013, publicată în Monitorul Oficial, partea I, nr.830 din 23.12.2013, incepand cu 01.01.2014 aţi beneficiat de recalcularea indicelui de corecţie de la 1.06 la 1.17 , cand punctajul a crescut de la 1.48039 puncte la 1,63401 puncte. Diferenţele aferente pentru perioada 07 noiembrie 2013-31 decembrie 2013, în cuantum de 211 lei, v-au fost acordate în luna martie 2014.
Facem precizarea ca atat aplicarea indicelui de corectie cat si acordarea diferentelor aferente au fost acordate de catre CNPP in sistem centralizat .


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 Inainte >>