aveti o intrebare ? Click aici pentru a posta intrebarea
mesajele se vor publica imediat dupa formularea raspunsului.
Va multumim pentru intelegere

Titlu: articol de lege de la: coroian andreea din cluj napoca | data: 2014-04-17
Intrebare:buna ziua... in iulie 2008 am intrat in concediu de crestere a copilului pe timp de 2 ani .M-am intors mai repede la servici,respectiv dupa 1 an jumate ,la 1 februarie, am depus cererea de incetarea indemnizatiei din data de 1 februatie. in data de 9 aprilie copilasul mi-e fost diagnosticat cu hipoacuzie neurosenzoriala profunda bilaterala (mentionez ca noi pana la data respectiva nu am stiut ca copilul ar avea vreo problema). am anuntat la servici si le-am dus acte doveditoare despre diagnosticul copilului si le-am cerut reintrarea in concediu de maternitate cu prelungire 2 ani pt handiicapul copiluluui (doi ani dat pe certificat de handicap) si mi-au spus ca ei au sunat un juridic si iau spus ca nu mai pot reinta in concediu de creste al copilului. va rog frumos daca se poate sa imi dati argumente si eventual un articol si un nr de lege ca sa le pot dovedi ca se poate.va multumesc
Raspuns:Intrebarea dvs. excede domeniul nostru de activitate.Va indrumam sa va adresati Agentiei de Inspectie Sociala.

Titlu: Pensie boala_ciroza hepatica de la: Iuliana din Cluj | data: 2014-04-17
Intrebare:Buna ziua,
Mama mea a fost diagnosticata cu ciroza hepatica. Are 54 de ani si 14 ani lucrati cu CM. Poate beneficia de pensie de boala?

Multumesc tare mult pt raspuns.
Cu stima,
Iuliana

Raspuns:De principiu, va informam ca drepturile de pensie de invaliditate se acorda in functie de stagiul de cotizare efectiv realizat de persoana in cauza, insa doar in conditiile existentei unei decizii de incadrare intr-un grad de invaliditate. Astfel, potrivit prevederilor art. 71 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului.
In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca. Dupa emiterea deciziei de incadrare in grad de invaliditate trebuie sa depuneti dosarul de pensie de invaliditate la Casa de Pensii din raza dvs. de domiciliu.Art.73 din Legea 263/2010 modificat prin Legea 37/2013 mentioneaza ca persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate, dacă au realizat, Ón condiţiile legii, stagiu de cotizare.


Titlu: Pensionar caz de boala de la: Teodor din cluj | data: 2014-04-17
Intrebare:La pensia pe caz de boala sunt incluse toate sporurile? Spor de vechime,spor de noapte.Acesste sporuri vor fi incluse numai la iesirea la pensie la limita de varsta? Va multumesc. Cu mult respect.
Raspuns:Da, toate sporurile cu caracter permanent pentru care s-au retinut si virat contributia de asigurari sociale si pensia suplimentara ( in functie de perioada calendaristica acordata).

Titlu: pensie sociala de la: viorica bucataru din tg.mures | data: 2014-04-16
Intrebare:nascuta in anul 1954.Am numai 8 ani in cimpul muncii.Pot sa beneficiez o pensie sociala
Raspuns:Nu, deoarece nu dovediti stagiul minim de cotizare .

Titlu: pensie limita de varsta.anticipata,anticipat partiala de la: todea viorica din cluj napoca | data: 2014-04-16
Intrebare:Ma numesc Todea Virica sunt nascuta in 12 noiembrie 1954 am lucrat 18 ani...cand pot sa ma pensionez?????
Multumesc

Raspuns:Revedeti raspunsul nostru la intrebarea dvs. anterioara care este aceeasi.

Titlu: pensie nerevizuibila de la: maruntu nicoleta din craiova | data: 2014-04-16
Intrebare:buna ziua pensionata pe invaliditate in anul 2002 6 operatii paralizie galaucom neoperabil poliartrita sindromul reino si suspecta de trombofilie am 12 ani de revizuire stagiu de cotizare scris pe decizie realizat de 27 de ani si 5 luni cand pot fi nerevizuibila?
stagiu complet pe lg 19/2000 fiind 28 ani
as vrea sa stiu daca ma incadrez la indemnizatia de handicap ?
astept raspuns cat mai repede si care este varsta de pensionare?

Raspuns:Referitor la indemnizatia de handicap va indrumam sa va adresati Inspectoratului pentru Persoane cu Handicap din raza dvs. de domiciliu , iar pentru pensie de invaliditate nerevizuibila va indrumam sa va adresati Comisiei de Expertiza Medicala din raza dvs. de domiciliu impreuna cu decizia de pensie ( unde aveti mentionata vechimea in munca).

Titlu: Adeverinta pentru ridicare pensie de la: Caucean Ionut din Panticeu | data: 2014-04-16
Intrebare:Va rog sa imi spuneti ce acte trebuie sa depun la dvs.pentru a mi se elibera o adeverinta necesara pentru ridicarea pensiei pe luna aprilie pentru bunica mea care a decedat.Mentionez faptul ca eu am calitatea de nepot,iar fiica defunctei ma imputerniceste sa depun actele necesare.Va multumesc.
Raspuns:In conformitate cu legislatia in vigoare si avand in vedere datele mentionate de catre dvs., actele se pot depune de catre solicitant sau mandatar desemnat prin procura notariala.Actele necesare sunt : actele de stare civila ale solicitantului ( certificat nastere , certificat casatorie, BI/Ci, toate original si xerox), certificatul de deces -original si xerox , cupon/cupoane de pensie ale persoanei decedate, cerere tip. Daca se solicita prin mandatar se depune procura in original si copie BI/Ci a mandatarului.

Titlu: stagiu militar de la: niculescu marian din cluj | data: 2014-04-16
Intrebare: la calculul pensiei de invaliditate , se pune vechime perioada stagiului militar ?
Raspuns:Da.

Titlu: cuantum pensie de la: vasile florin din cluj | data: 2014-04-16
Intrebare:ce pensie medicala , aproximativ , primeste un pensionat medical gr 2 cu 35 ani vechime care a primit numai salariul minim pe economie? multumesc frumos
Raspuns:Modul de calcul al punctajului mediu anual este urmatorul:
Potrivit prevederilor art. 94, art. 95 si art. 96 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
Numarul de puncte realizat in fiecare luna se insumeaza, iar prin impartirea la 12 rezulta punctajul anual al asiguratului in anul respectiv. Se acorda stagiu potential, daca este cazul..
Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut de lege.
Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
Daca cuantumul pensiei este sub pragul de 350 lei se acorda indemnizatia minima sociala in cuantum de 350 lei/luna ( daca nu se beneficiaza si de alte pensii , indeminizatii ,etc( dupa caz) care insumate sunt mai mari de 350 lei).
Trebuie sa aveti in vedere ca punctajul mediu anual, respectiv cuantumul drepturilor de pensie sunt direct proportionale cu salariile/veniturile lunare asigurate/castigul salarial brut din intreaga perioada de activitate, stagiul de cotizare efectiv realizat, cat si cu sporurile cu caracter permanent de care ati beneficiat pe parcursul perioadei de activitate.


Titlu: pensie la limita redusa de la: ion din vilcea | data: 2014-04-15
Intrebare:sunt nascut la 14 dec 1952 am 39 ani lucrati grupa 2 6 ani si 6 luna pina in 2001 si 4 ani si 11 luni tot grupa 2 din 2006 pina in 2011 va rog sami spuneti la ce virsta ma pot pensiona socotnd grupa 2 va multumesc
Raspuns:Revedeti raspunsul nostru la intrebarea dvs. anterioara care este aceeasi.

Titlu: punct de pensii de la: Florea Iuliana din Turda | data: 2014-04-15
Intrebare:Buna ziua
In urma examinarii dosarului 5593/11.12.2013 , decizia nr 177756/10.02.2014 mi sa calculat pensia pt limita de varsta. Am inteles ca in acesta perioada sa calculat gresit punctul de pensii( dupa afirmatiile ministrului la tv ) . Se va calcula din nou ? Cand?
Multumesc
Multumesc

Raspuns:Deoarece inscrierea dvs. initiala la pensie a fost dupa 22.01.2013 nu beneficiati de prevederile deciziei CCR 437/2013 si OUG 113/2013 .In cazul dvs, ati beneficiat de indicele de corectie la inscrierea initiala la pensie , mentionat in decizia de pensie.

Titlu: indemnizatie de la: gog din cluj napoca | data: 2014-04-15
Intrebare:buna ziua am facut avc am inteles ca a intrat in vigoare o lege care imi da dreptul la indemnizatie ce acte imi trebuie
Raspuns:In conformitate cu legislatia in vigoare institutia noastra nu acorda astfel de indemnizatii.Daca nu beneficiati de nici un fel de pensie si doriti sa fiti incadrat in grad de invaliditate pentru a beneficia de pensie de invaliditate , va mentionam pasii de urmat. De principiu, va informam ca drepturile de pensie de invaliditate se acorda in functie de stagiul de cotizare efectiv realizat de persoana in cauza, insa doar in conditiile existentei unei decizii de incadrare intr-un grad de invaliditate. Astfel, potrivit prevederilor art. 71 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului.
In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca. Dupa emiterea deciziei de incadrare in grad de invaliditate trebuie sa depuneti dosarul de pensie de invaliditate la Casa de Pensii din raza dvs. de domiciliu.Art.73 din Legea 263/2010 modificat prin Legea 37/2013 mentioneaza ca persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate, dacă au realizat, Ón condiţiile legii, stagiu de cotizare.


Titlu: Cand pot iesi la pensie fara penalizare? de la: Deak Dezideriu din str.Fintanele, nr.63-65, Bloc.B9,sc.5.ap.169 Cluj Napoca | data: 2014-04-14
Intrebare:Cand pot iesi la pensie fara penalizare. Deak Dezideriu. Data nasterii:16.09.1951
Data angajarii: 03.08.1971. Precizare: Nu am intrerupere niciodata in acesti ani de munca!

Raspuns:In conformitate cu legislatia in vigoare si avand in vedere datele mentionate de catre dvs., apreciem ca puteti solicita pensie anticipata daca dovediti o vechime in munca de minim 43 de ani in care nu se includ stagiile asimilate.

Titlu: invaliditate nerevizuibila de la: marton olga din dej | data: 2014-04-14
Intrebare:sant nascuta in05 07 1957 am total stagiu de cotizare realizat de 30 ani 3 luni 29 zile in prezent sant in pensie de invaliditate gr. 2 cand pot trece la invaliditate nerevizuibila
Raspuns:Din datele prezentate de catre dvs. rezulta ca nu indepliniti conditiile de nerevizuibil la pensie de invaliditate deoarece nu dovediti stagiul complet de cotizare.

Titlu: virare pensie pe card de la: Bal Elvira din Cluj-Napoca | data: 2014-04-14
Intrebare:Buna ziua, mama mea locuieste in Gherla, momentan este bolnava si am adus-o la Cluj, cum as putea sa-i trec pensia sa fie virata pe card si sa primeasca cupoanele de pensie pe adresa mea de la Cluj??
Raspuns:Cupoanele de pensie se trimit la adresa din BI/Ci.
Astfel , aveti doua posibilitati:
1.sa primeasca pensia pe card si cupoanele la Gherla ( adresa din BI/Ci)
2. D-na sa-si faca flotant sau mutatie la Cluj , sa solicite transferul pensiei de la Gherla la Cluj( cererea se depune la Casa Locala de Pensii Dej) unde va depune si o copie de pe extrasul de cont.Astfel, pensia vine in cont la banca iar cupoanele la Cluj pe adresa din Bi/Ci.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 Inainte >>