aveti o intrebare ? Click aici pentru a posta intrebarea
mesajele se vor publica imediat dupa formularea raspunsului.
Va multumim pentru intelegere

Titlu: Pensie de la: Barlut Mircea din Cluj | data: 2014-11-21
Intrebare:Sunt nascut in data de 16.01.1953 , am o vechime de 38 ani si 6 luni pus armata de 1 an si 8 luni(in armata am plecat de campul muncii)Doresc sa stiu cānd pos sa ies la pensie limita de varsata sau pensie anticipat sau pensie anticipata partial. Mentionez ca pe livretul militar la eliberare scrie urmatoarea precizare:"Trecut in rezerva".Armata se considera vechime in campul muncii? Va multumesc anticipat.
Raspuns:Perioada de stagiu militar ( armata ) constituie stagiu asimilat la pensie si nu se are in vedere la calculul stagiului de cotizare necesar ( vechime in munca ) pentru pensia anticipata/anticipata partiala. In conformitate cu legislatia in vigoare si avand in vedere datele mentionate de catre dvs., apreciem ca nu puteti solicita pensie anticipata deoarece nu dovediti un stagiu de cotizare de minim 43 de ani in care nu se includ stagiile asimilate.Apreciem ca puteti solicita pensie anticipata partiala daca dovediti un stagiu de cotizare de minim 35 de ani in care nu se includ stagiile asimilate sau pensie limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare, resepctiv 65 de ani.Penalizarea pentru pensia anticipata partiala este de 0.75% pentru fiecare luna de anticipare.

Titlu: Inadvertenţă de la: Năpārlică Anişoara din Cluj-Napoca | data: 2014-11-21
Intrebare:Bună ziua !
Am dosar de pensie nr.45158/08.10.2009.
Primesc pensia pe card. Abia acum am observat că pe talonul de pensie, la "Nr.dosar", este scris numărul deciziei de pensie, adică 263205.
Urmează să primesc o nouă decizie de recalculare,deci un alt număr de decizie. Sunt īngrijorată că nu-mi vor mai intra banii pe card. Cum trebuie să procedez ?
Vă mulţumesc !

Raspuns:Toate deciziile au acelasi numar , dar cu date diferite in functie de data emiterii acestora. Nr. de dosar/decizie de pensie ramane acelasi indiferent de nr. de modificari/recalculari a pensiei dvs.

Titlu: pensie invaliditate de la: ditmar din cluj | data: 2014-11-21
Intrebare:buna eu sunt handicapat gr 1 cu insotitor pentru insuficienta renala 5 ,cu dializa , dar in octombrie 2014 am facut transplant de rinichi si as vrea sa stiu cum procedez pentru a mi face si pensia de invaliditate mentionez ca nu stiu unde imi este cartea de munca nu o gasesc si as vrea sa stiu ca adeverinta cu anii lucrati de la locul de munca este suficienta sau cum procedez?ce acte trebuie sa depun si cum procedez pentru dosar?multumesc
Raspuns:De principiu, va informam ca drepturile de pensie de invaliditate se acorda in functie de stagiul de cotizare efectiv realizat de persoana in cauza, insa doar in conditiile existentei unei decizii de incadrare intr-un grad de invaliditate. Astfel, potrivit prevederilor art. 71 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului. In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca. Dupa emiterea deciziei de incadrare in grad de invaliditate trebuie sa depuneti dosarul de pensie de invaliditate la Casa de Pensii din raza dvs. de domiciliu.Art.73 din Legea 263/2010 modificat prin Legea 37/2013 mentioneaza ca persoanele care şi-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate, dacă au realizat, īn condiţiile legii, stagiu de cotizare. Trebuie sa intrati in posesia carnetului de munca , sau daca l-ati pierdut , acest fapt trebuie anuntat in Monitorul Oficial si dvs. trebuie sa va adresati fostilor angajatori sau firme pastratoare de arhive pentru a vi se emite adeverinte de vechime si salar tarifar de incadrare + sporuri cu caracter permanent , intocmite in conformitate cu prevederile legale in vigoare , daca este cazul si adeverinte privind incadrarea in grupa superioara de munca. Chitanta cu anuntul la Monitorul Oficial si declaratia ca ati pierdut carnetul de munca se vor depune la dosarul de pensie de invaliditate. Actele necesare privind depunerea dosarului de pensie de invaliditate la Casa de Pensii din raza dvs. de domiciliu ( dupa emiterea deciziei de incadrare in grad de invaliditate de catre Comisia de Expertiza Medicala) , le gasiti pe site-ul nostru la sectiunea Prestatii.

Titlu: am 34 ani vechime si vreau sa ies la pensie de varsta de la: Mihaela Paun din Cluj | data: 2014-11-21
Intrebare:Implinesc in 15 martie 60 ani. Pot sa mai stau la servici. Pot lua pensia si ramane la servici, sau raman cu salariul si pensia o las pt mai tarziu?
Raspuns:In conformitate cu legislatia in vigoare, contractul de munca, raportul de serviciu , inceteaza de drept la data indeplinirii varstei standard de pensionare si a stagiului minim necesar . Solicitati informatii detaliate la unitatea unde va desfasurati activitatea .

Titlu: Pensie la limita de varsta de la: ZAHIU NICU din BRASOV | data: 2014-11-20
Intrebare:Pe 20 Noiembrie am implinit 60 de ANI .Am 40 de ani de munca din care 21 de Gr.a 2 a,.Pot sa depun dosarul sa ies la Pensie la limita de Varsta ..VA MULTUMESC
Raspuns:In prezent nu indepliniti conditiile de pensie. Pentru un raspuns detaliat in urma analizarii actelor justificative de vechime si grupa de munca va indrumam sa va adresati la Casa de Pensii din raza dvs. de domiciliu impreuna cu actele justificative de vechime si grupa de munca.

Titlu: Acces informatii de la: Andreea B din CJ | data: 2014-11-20
Intrebare:Echipa de voluntari, putem avea acces la o lista cu pensionarii ce au venituri foarte mici din Cluj (si zonele arondate)? Dorim in preajma sarbatorilor de iarna sa facem mici pachetele cu bunatati si sa le ducem, sa facem o mica bucurie. Ce documente trebuie depuse pentru acest lucru, in cazul in care este posibil? Multumesc anticipat.
Raspuns:Va rugam postati intrebarea pe office@pensiicluj.ro

Titlu: PENSIEDE INVALIDITATE de la: STAN MARIN din CLUJ-NAPOCA | data: 2014-11-20
Intrebare:NASCUT 01.03.1967;INVALIDITATE GR,2 DE 7 ANI;SERVICIU CONDITII SPECIALE 14 ANI SI 7 LUNI;TOTAL STAGIU DE COTIZARE 24 ANI(oug 1/2011);STAGIU COMPLET DE COTIZARE 20 ANI(oug.1/2011);SERVICIU MILITAR 1 AN SI 4 LUNI.VA ROG SA PRECIZATI CARE ESTE VARSTA LIMITA DE PENSIONARE.VA MULTUMESC!
Raspuns:In cazul dvs. ,pentru un raspuns detaliat va indumam sa va adresati Casei de Pensii unde aveti dosarul de pensie si unde veti prezenta decizia de pensie de invaliditate. Daca totusi aveti dosarul de pensie la institutia noastra va rugam sa ne comunicati nr. dosarului de pensie impreuna cu informatiile mai sus furnizate.

Titlu: PENSIE DE INVALIDITATE de la: STAN MARIN din CLUJ-NAPOCA | data: 2014-11-20
Intrebare:MILITAR IN REZERVA,DOSARUL NU POATE FI LA DVS! DATELE FURNIZATE SUNT DIN DECIZIA DE PENSIONARE. VA MUTUMESC!
Raspuns:Revedeti raspunsul nostru.Va indrumam sa va adresati la Casa de Pensii unde este dosarul dvs. de pensie.

Titlu: Pensie Strainatate de la: Traian din Cluj | data: 2014-11-20
Intrebare:Am lucrat 15 ani in Romania si incepand cu 1992 in Germania(23 ani). Urmeaza sa ma pensionez. Pot folosii si contributia din Romania la calculul pensiei?Ma ajuta cu ceva timpul lucrat in Romania si daca da, cum trebuie sa procedez.
Raspuns:Actele justificative de vechime atat din Romania cat si din Germania se depun la Casa de Pensii/Asigurari din tara de domiciliu. Institutiile abilitate din cele doua tari urmeaza procedurile conform Instructiunilor UE in acest sens. Pentru a va putea comunica data cand indepliniti conditiile de pensie in Romania , va rugam sa ne mentionati data exacta a nasterii imperuna cu informatiile mai sus furnizate

Titlu: Recalculare pensie dupa majorarea retroactiva a salariului de la: MORAR MARIA-NASTASIA din CLUJ-NAPOCA | data: 2014-11-20
Intrebare:Sunt dr. Maria Morar si m-am pensionat in anul 2012 de la Casa de Asigurari de Sanatate Cluj. In urma unei hotarari judecatoresti, s-a dispus acordarea retroactiva de catre CAS Cluj a unor drepturi salariale neacordate in perioada anilor 2004-2008. Plata acestor drepturi a fost esalonata pe perioada 2012-2016.
Intrebari:
1.:Ce documente trebuie sa depun la Casa de Pensii in vederea recalcularii cuantumului pensiei;
2. Cand trebuie depuse aceste documente, avand in vedere faptul ca am primit deja diferentele de salariu aferente anilor 2012-2014 si urmeaza sa mi se plateasca sumele aferente anilor 2015 si 2016 ?
Va multumesc.

Raspuns: Daca beneficiati de pensie limita de varsta , puteti sa solicitati recalcularea pensiei prin depunere la Casa de Pensii din raza dvs. de domiciliu cereri tip insotite de adeverinta privind veniturile primite , copie BI/Ci si cupon de pensie.

Titlu: Pensionare anticipata de la: Mitrea Maria din Cluj Napoca | data: 2014-11-20
Intrebare:Sunt nascuta din 21.11.1959 am lucrat 38 de ani si 2 luni din care 6 ani si 5 luni in grupa a 2-a de munca si as vrea sa stiu daca pot sa ma pensionez anticipat. Va multumesc

Raspuns:In conformitate cu legislatia in vigoare si avand in vedere datele mentionate de catre dvs., apreciem ca in prezent nu indepliniti conditiile de pensie.Reveniti cu intrebarea inainte de implinirea varstei de 56 de ani si 7 luni.

Titlu: pensie anticipata de la: rusu rodica din cluj napoca | data: 2014-11-19
Intrebare:sunt nascuta la 22.02 1959 si am 32 de ani vechime in munca.pot beneficia de pensie anticipata,chiar si cu penalizari?
Raspuns:In conformitate cu legislatia in vigoare si avand in vedere datele mentionate de catre dvs., apreciem ca in prezent nu indepliniti conditiile de pensie.Reveniti cu intrebarea inainte de implinirea varstei de 56 de ani si 4 luni.

Titlu: Pot sa beneficiez de pensie normala sau anticipata? de la: Barbos Aurel din Cluj Napoca | data: 2014-11-19
Intrebare:Sunt născut la data de 19.09.1955 am o vechime de 41 de ani in cartea de munca , din care 18 ani si 4 luni grupa II ?
Raspuns:In conformitate cu legisaltia in vigoare si avand in vedere datele mentionate de catre dvs., apreciem ca puteti solicita pensie anticipata la implinirea varstei de 60 de ani daca dovediti o vechime in munca de minim 35 de ani in care nu s einclud stagiile asimilate sau pensie anticipata partiala la implinirea varstei de 60 de ani daca dovediti o vechime in munca de minim 35 de ani in care nu se includ stagiile asimilate

Titlu: pensie de la: moisescu constantin din ploiesti | data: 2014-11-19
Intrebare:sunt nascut in 1958 si am o vechime in munca de 36 ani din care 4ani si 6 luni grupa 1,intrebare: perioada cat am fost in armata se pune la vechime ?
cand pot iesi la pensie?

pentru perioada cat am fost in armata trebuie sa platesc asigurare medicala si cum trebuie procedat,ca am inteles ca sa iesi la pensie trebuie sa ai 35 ani cotizati la asigurari.

Raspuns:Perioada de armata reprezinta stagiu asimilat la pensie si nu se are in vedere la stagiul de cotizare ( vechime in munca ) necesar pentru acordarea pensiei anticipata/anticipata partiala. In conformitate cu legislatia in vigoare si avand in vedere datele mentionate de catre dvs.,apreciem ca in prezent nu indepliniti conditiile de pensie.Pentru un raspuns detaliat in urma analizarii actelor justificative de vechime si grupa de munca va indrumam sa va adresati persoanei cu atributii de resurse umane din cadrul institutiei unde va desfasurati activitatea sau daca nu proveniti din activitate va indrumam sa va adresati Casei de Pensii din raza dvs. de domiciliu unde veti prezenta actele justificative.

Titlu: primitor distribuitor SC ARGOS SA de la: Pop Iluca din cluj-napoca | data: 2014-11-19
Intrebare:Sant nascuta in 24.11.1959 si lucrez din august 1976 neantrerupt.Cand pop mrge in pensie?
Raspuns:In conformitate cu legislatia in vigoare si avand in vedere datele mentionate de catre dvs., apreciem ca in prezent nu indepliniti conditiile de pensie.Reveniti cu intrebarea inainte de implinirea varstei de 56 de ani si 7 luni.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 Inainte >>